Jacobus Jan Cremer
Nederlandse schrijver en kunstschilder
 Geboren op 1 september 1827 te Arnhem
Overleden op 5 juni 1880 te Den Haag

                                 

                           Op deze site is te vinden:

* het complete overzicht van het literaire werk van Jacob Jan Cremer. 

* Een beknopte biografie van Jacob Jan Cremer.

* De door Jacob Cremer geschreven brieven zijn te vinden via zijn oeuvre subpagina.

* Een overzicht van de kunstwerken van Jacob Jan Cremer.  

* Een overzicht aan van boeken en artikelen over J.J. Cremer.

* J.J. Cremer in foto's.


Informatie over J.J. Cremer is ook te vinden op 

Youtube kanaal J.J. Cremer

Facebook J.J. Cremer

Instagram J.J. Cremer

Pinterest J.J. Cremer

Laatste nieuws:

Op Youtube is een introductie verschenen over de novellette "Achter de schermen". Spelend in de toneelwereld anno 1859. (25-11-2021).

J.C. Rappard – Album van Nederlandsche schrijvers : photografieën van oorspronkelijke teekeningen. 1e serie. Leiden: B. Blankenberg, (firma Couvee & Co.), ca 1880.

Jhr. Josias Cornelis Rappard (Nijmegen, 24 april 1824 - Leiden, 17 mei 1898) was een Nederlands militair en schilder. In 1851 trouwde hij in Batavia met Cornelia Nicolina Tromp (1831-1893), ze kregen 8 kinderen.

Rappard was kolonel bij de infanterie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Hij heeft veel schilderijen en tekeningen gemaakt van het leven in Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Ook na zijn terugkeer naar Nederland, heeft hij, in Leiden, verder gewerkt aan schilderijen over "Indië". Rappard werd in 1874 in de adelstand verheven.

Over het bovengenoemde album is geen informatie te vinden. Het album is niet in het bezit van een bibliotheek. Mogelijk is het een particuliere uitgave voor vrienden. Of er een tweede serie is verschenen is niet bekend, maar is niet waarschijnlijk.

Enkele prenten zijn gesigneerd met JCR, maar de meesten zijn ongesigneerd. Maar waarschijnlijk zijn alle prenten van de hand van Rappard.  

In het album zitten twee prenten bij werken van J.J. Cremer: Oan ’t kleine revierke (1863) en ’t Kriekende kriekske (1857). De tekening van het Kriekende kriekske was bekend. Die van Oan ’t kleine revierke heb ik nog niet eerder aangetroffen.


In het album zijn verder prenten opgenomen bij werken van J. van Lennep (De koorknaap, 1841), Hildebrand (Een oude kennis en De familie Stastok, 1839), H.J. Schimmel (Mary Hollis, 1860), G. Keller (Van huis, 1867) en A.L.G. Bosboom-Toussaint (Frits Millioen, 1869). (13 november 2021)


* Op Youtube is een introductie verschenen over de vertelling "Naar omhoog" uit 1859 van J.J. Cremer. (9 november 2021)

* Op Youtube een introductie in de Over-Betuwse novelle 't Blinkende hoanje uit 1861 van J.J. Cremer. (22 oktober 2021).

* Onlangs werd voor omroep Gelderland de 9e aflevering van Ridders van Gelre over J.J. Cremer opgenomen.  Op de Wodanseik werd een schilderij van Cremer gehangen en bij het graf van Van Lennep werd op hem als - mede-inspirator van deze serie Ridderverhalen - geklonken.

Ook het Drielse Veer kwam aan de orde: naar aanleiding van een bezoek aan een steenfabriek kon Cremers Fabriekskinderen behandeld worden. Op een luchtige manier werd Cremer als een Gelderse ridder gezien.

De Ridders gaan op Grand Tour door het Gelderland van de 19de eeuw. In het voetspoor van 19de-eeuwse schrijvers als Jacob van Lennep en dominee Craandijk onderzoeken ze hoe het Gelderland van hun overgrootvaders zich ontwikkelde en wat we daar nu nog van terugzien. Zo laten ze het Gelderse verleden samensmelten met het heden. De Ridders zwerven in stijl door Gelderland, te voet, per stoomtrein, met koets en veerpont. Elke week bezoeken ze een andere regio en onderweg logeren ze bij hun Riddervrienden of bij onbekenden thuis. Het wordt een heel nieuw avontuur met bijzondere ontdekkingen!

De Ridders van Gelre zijn vanaf 11 oktober om 17.20 uur te zien op TV Gelderland, dus het duurt nog even voordat Cremer aan de beurt komt. (30 september 2021).


* Een introductie in de herinneringen van Cremer aan de Kunstfeesten in Antwerpen van 17-21 augustus 1861 op Youtube (30 september 2021).

* Een introductie in de watersnood novelle "Op den zolder" is verschenen op Youtube. De novelle werd geschreven n.a.v. de watersnoodramp in de Bommelerwaard in 1861. (6 augustus 2021).

Nederland kende in de 19e eeuw diverse ernstige watersnoodrampen. In 1861 liep de Bommelerwaard onder water. Om de slachtoffers te helpen schreef J.J. Cremer de novelle Op den zolder. De opbrengst bedroeg meer dan 20.000 gulden. Een fors bedrag in die tijd.

Van de werken van  J.J. Cremer zijn vertalingen bekend in het Frans, Duits, Engels, Fries, Esperanto en het Italiaans. Daar kan nu, op basis van onderzoek van Wilken Engelbrecht,  het Tsjechisch aan toe gevoegd worden.

In 1888 verscheen een vertaling van ’t Blinkend hoanje (Blyskavy kohoutek). De vertaling was van Alois Koudelka. Praag: Cyrillo methodejska knihtiskarna Zabavy Vecerni IX no 58.

In 1895 verscheen de bundel: J.J. Cremer a G. Keller. Novely: z Hollandstiny prelozil Gustav Zdarsky. V Novem bydzove : Tiskem a nakladem Jana Novotneho, 1895.

De Tsjechische bundel is overigens niet identiek aan de bundel Novellen die Cremer met G. Keller uitgaf in 1858 en 1876. In die bundel is van Cremer opgenomen: De predikantsdochter en Een winternacht. Van Keller is opgenomen Uit onze dagen en Proza en poezij.

In de Tsjechische vertaling is opgenomen :  Een winternacht (Zimni noac), Grietje op ’t Honings-arf (Marketka na statku Honingu), ’t Paauweveerke (Pavi pericko)  en De predikantsdochter (Kazatelova dcera).  Van Keller is opgenomen Uit onze dagen (Z nasich dnu).  * Een introductie in het gedicht De Rijke van J.J. Cremer met als thema de standenmaatschappij is verschenen op Youtube (27 juni 2021).

* Een introductie over de novelle Wouter Linge, over de werk-kolonie Frederiksoord van de Maatschappij van weldadigheid in Drenthe anno 1860 is verschenen op Youtube (18-6-2021). 

* In de vroege ochtend van 5 juni 1881 stierf J.J. Cremer op slechts 52 jarige leeftijd in Den Haag aan een chronische leverkwaal.

In Den Haag is er niet veel dat nog aan Cremer herinnert. Zijn woonhuizen aan de Noord-West Binnensingel en de 2e van de Boschstraat 26 zijn verdwenen. Alleen de Cremerbank, de Cremerweg en de Cremerburg herinneren aan Cremer.

In 1881 verscheen een artikel over Cremer in het Jaarboekje van het Nederlandsche Vredebond door een kennis van Cremer de advocaat George Belinfante.

In het artikel staat een mooie weergave van een gesprek dat de vredesactivist Belinfante had met Cremer over de oorlog.

Cremer had daar enkele werken over gepubliceerd, waarvan "De oorlog, een noodzakelijk kwaad?" uit 1871 de bekendste is. Cremer was niet over  te halen tot een nieuwe publicatie. Evenmin was de uitgever bereid toestemming te geven om De oorlog een noodzakelijk kwaad? te publiceren in het Jaarboekje van de Vredebond.    

Zie de bijlages voor het verslag van Belinfante.


* Een introductie in de novelle "Bruur Joapik" is verschenen op Youtube (27 mei 2021).

* Een introductie in de vertelling "Een dag in de residentie" over ambtenaren in Den Haag uit 1860 is verschenen op Youtube (3 mei 2021).

* Een introductie over de novelle De Betuwsche neef uit 1860 is verschenen op Youtube (8 april 2021).

* Een introductie over de vertelling Arme Samuel is verschenen op Youtube (16 maart 2021).

* De afbeelding van het schilderij Boslandschap met reizigers uit 1849 van J.J. Cremer is momenteel bij diverse (interieur-)internet winkels te koop.

* Was de afbeelding in Nederland als behang te koop, tegenwoordig treffen we het schilderij ook aan op plexiglas. In de USA is de afbeelding momenteel te zien op een enorme lijst met producten. De afbeelding van het schilderij is te vinden op mokken, strandlakens, douchegordijn, dekbedovertrek, yoga mat etc.  (30-1-2021)
* Een introductie in de vertelling Portretten uit 1858 is te vinden op Youtube

* Bij de kunstwerken is de aquarel (?) "Kolk in de Betuwe" toegevoegd. (26 november 2020)

* Op Youtube is een introductie te zien over het gedicht "De ziende" van J.J. Cremer uit 1860. (20-11-2020).

* Bij de kunstwerken is een tekening van Cremer opgenomen die hij maakte voor de Geldersche volks-almanak van 1853 bij zijn novelle Wiege Mie. (29-10-2020)


Nicolaas Beets: 


"Wie Cremer leest, kent slechts zijn twintigst deel; Alleen wie Cremer hoort, kent hem geheel. Men kan door 't oog niet dan een weinig hooren
Van 't geen hij ons te aanschouwen geeft, door de ooren.

 


Rob van de Schoor:

"Kees Springer in de kerk ... is het eerste Nederlandse proza waarin een stream of consciousness-techniek is toegepast"

Marita Mathijsen, hoogleraar UVA:

"Buitengewoon onderschat is J.J. Cremer, die echt heel interessant is. Dokter Helmond en zyne vrouw, een arts die zich laat meeslepen door de seksualiteit van zijn vrouw en zichzelf ten onder drijft; Anna Rooze, over iemand die beschuldigd wordt van kindermoord en preventief gevangen wordt gezet, en het niet gedaan blijkt te hebben. Boeken over stakingen, over kinderarbeid, over de uitsluiting van joden : daar speelt zich veel meer in af dat je kunt betrekken op de maatschappij van vandaag dan men weet."

Contact:

mail: [email protected]

facebook: jacob cremer

Laatst bijgewerkt: 25 november 2021.