J.J. Cremer
  • jjcremer
  • Biografie J.J. Cremer
    • Constance Hoogvliet-Cremer (1840-1916)
    • Louise Tjarda van Starkenborgh- Cremer (1828-1896)
    • Cremer in portretfoto's
  • Oeuvre J.J. Cremer
    • Brieven van J.J. Cremer
    • Contracten J.J. Cremer
    • Gelegenheidswerken
  • Kunstwerken J.J. Cremer
    • Tekeningen
    • Tekeningen ongesigneerd
    • Toelichting op kunstwerken
  • Fabriekskinderen
    • Fabriekskinderen in krantenartikelen
  • Foto's
  • Bibliografie J.J. Cremer
  • Archief
  • Contact

Archief berichten over J.J. Cremer

januari 1, 2018 om 14:39, Geen reacties

Archief van oude berichten met betrekking tot J.J. Cremer


* Een introductie in de vertelling Het begin uit 1860 door J.J. Cremer is verschenen op Youtube (10 maart 2022).

* Een introductie in het gedicht Achter-deurkes uit 1864 door J.J. Cremer over een ijdele boer is verschenen op Youtube (24-2-2022).

* Een introductie in het gedicht / tweegesprek tussen betuwse boeren "Herm en Kloas" / "Harmen en Kloas" uit 1863/1873 is verschenen op Youtube . (19-2-2022).


* Een introductie in de beschouwing "Te Wolfhezen" door J.J. Cremer is verschenen op Youtube. Een herinnering aan de schilder P.L.L. Oerder en het Evangelisch zendingsfeest op 6 augustus 1863 te Wolfheze. (10 februari 2022).

* Een mooie weergave van Fabriekskinderen door J.J. Cremer op Youtube door de Alphaman. (6 februari 2022).

* Bij de kunstwerken is de tekening Het dorpsgezicht uit 1860 opgenomen. De tekening is aangetroffen bij het gedicht De oude en is in het bezit van de Koninklijke bibliotheek. (29 januari 2022).



* Een introductie over het gedicht De oude uit 1863 door J.J. Cremer is verschenen op Youtube (29 januari 2022).

* Vier werken van J.J. Cremer hebben een beslissende invloed gehad op het afschaffen van de kinderarbeid in Nederland. Zonder zijn aflatende steun zou het nog langer geduurd hebben voor de politiek overging tot een verbod. (27 januari 2022).

* Een introductie in de vertelling Een dagles op Meydervoort uit 1861 is verschenen op Youtube (17-1-2022). 

* Een overzicht van krantenartikelen met betrekking tot het overlijden van J.J. Cremer is geplaatst bij de biografie. (7-1-2022).

* Een toelichting op de vertelling "Wat vader Harmen vertelt" is verschenen op Youtube. Zijn dochter krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. (24-12-2021).

* Een toelichting op de Romantische werken van J.J. Cremer.

Van de  “Romantische werken” van J.J. Cremer zijn vier edities verschenen.

De eerste editie verscheen tussen 1877 en 1881.

Hoewel Sijthoff in Leiden veel werken van Cremer heeft uitgegeven was het Pieter van Santen die als eerste uitgever de verzamelde werken van Cremer ging uitgeven. Helemaal verrassend was dat niet. Van Santen was een jonge uitgever met lef die niet terug schrok voor grote projecten.

Vanaf 1871 had hij meerdere werken van Cremer uitgegeven zoals: De oorlog een noodzakelijk kwaad? (1871); Hanna de freule (1873); Tooneelspelers (1876); de gezamelijke dichtwerken van G.H.J. Elliot Boswel (redactie Cremer) (1876).

Behalve het beroepsmatige contact zagen ze elkaar ook in de zomermaanden in Scheveningen waar Van Santen verbleef in Villa Riva en Cremer bij Joh. Zuurmond in de Nieuwstraat, de huidige Prins Willemstraat in Scheveningen.

Het lijkt erop dat Van Santen tijdens de zomermaanden van 1875 Cremer benaderde met zijn wens om de verzamelde (complete) werken uit te geven.

Cremer was bepaald niet enthousiast over dit plan, omdat hij grote twijfels had over het succes van een dergelijke onderneming. Cremer verkocht, met name via uitgever Sijthoff, erg goed en geloofde niet dat er een nog markt was voor de verzamelde werken. Van Santen bleef aandringen waarna Cremer eind van de zomer  alsnog overstag ging. Cremer liet Van Santen overigens een aanzienlijk bedrag betalen voor de kopijrechten. Van Santen had de verwachting dat de werken een succes zouden worden en ging uit van een minimale inschrijving van 3.000 exemplaren.  

Behalve de vraag of de editie succes zou hebben, had Cremer twijfels over de kwaliteit van een aantal werken. Na intensief overleg met van Santen kwam hij tot de afspraak dat hij de werken opnieuw zou redigeren, hoewel hij erg opzag tegen deze klus. Volgens het voorwoord nam hij echter “het snoeimes zeer krachtig ter hand”. Met name zijn vroege werken noemt Cremer “zwak, zeer zwak en verouderd”.

Cremer wilde alleen de belangrijkste werken opnemen. Maar Van Santen drong erop aan om al zijn werken te bundelen ongeacht omvang, succes of kwaliteit. Cremer bleef echter bij een selectie van zijn werken. Aldus werd met Van Santen afgesproken. In het voorwoord noemt Cremer dit: “met weglating van enkele stukjes”.

Vóór deel een was verschenen overleed plotseling Van Santen op 21 juli 1876 op zijn vakantieadres in Scheveningen op 39-jarige leeftijd.

Volgens Het vaderland was Van Santen rond 10 juli 1876 als vakantiegast aangekomen om hier de zomer in villa Riva door te brengen. Cremer arriveerde dezelfde dag en had verblijf bij Joh. Zuurmond.

De eerste twee delen waren echter al zo ver in productie dat deze onder de naam van Van Santen verschenen. In deel 1 staat een foto van Cremer en zijn voorwoord op de verzamelde werken gedateerd 15 oktober 1876. (16-12-2021)

(wordt vervolgd).


*   J.J. Cremer: Waarom deze Gelderlander alsnog een standbeeld moet krijgen - Omroep Gelderland 9-12-2021).

* Op Youtube is een introductie verschenen over de novellette "Achter de schermen". Spelend in de toneelwereld anno 1859. (25-11-2021).

* J.C. Rappard – Album van Nederlandsche schrijvers : photografieën van oorspronkelijke teekeningen. 1e serie. Leiden: B. Blankenberg, (firma Couvee & Co.), ca 1880.

Jhr. Josias Cornelis Rappard (Nijmegen, 24 april 1824 - Leiden, 17 mei 1898) was een Nederlands militair en schilder. In 1851 trouwde hij in Batavia met Cornelia Nicolina Tromp (1831-1893), ze kregen 8 kinderen.

Rappard was kolonel bij de infanterie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Hij heeft veel schilderijen en tekeningen gemaakt van het leven in Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Ook na zijn terugkeer naar Nederland, heeft hij, in Leiden, verder gewerkt aan schilderijen over "Indië". Rappard werd in 1874 in de adelstand verheven.

Over het bovengenoemde album is geen informatie te vinden. Het album is niet in het bezit van een bibliotheek. Mogelijk is het een particuliere uitgave voor vrienden. Of er een tweede serie is verschenen is niet bekend, maar is niet waarschijnlijk.

Enkele prenten zijn gesigneerd met JCR, maar de meesten zijn ongesigneerd. Maar waarschijnlijk zijn alle prenten van de hand van Rappard.  

In het album zitten twee prenten bij werken van J.J. Cremer: Oan ’t kleine revierke (1863) en ’t Kriekende kriekske (1857). De tekening van het Kriekende kriekske was bekend. Die van Oan ’t kleine revierke heb ik nog niet eerder aangetroffen.


In het album zijn verder prenten opgenomen bij werken van J. van Lennep (De koorknaap, 1841), Hildebrand (Een oude kennis en De familie Stastok, 1839), H.J. Schimmel (Mary Hollis, 1860), G. Keller (Van huis, 1867) en A.L.G. Bosboom-Toussaint (Frits Millioen, 1869). (13 november 2021).


* Op Youtube is een introductie verschenen over de vertelling "Naar omhoog" uit 1859 van J.J. Cremer. (9 november 2021).

* Op Youtube een introductie in de Over-Betuwse novelle 't Blinkende hoanje uit 1861 van J.J. Cremer. (22 oktober 2021).

* Onlangs werd voor omroep Gelderland de 9e aflevering van Ridders van Gelre over J.J. Cremer opgenomen.  Op de Wodanseik werd een schilderij van Cremer gehangen en bij het graf van Van Lennep werd op hem als - mede-inspirator van deze serie Ridderverhalen - geklonken.

Ook het Drielse Veer kwam aan de orde: naar aanleiding van een bezoek aan een steenfabriek kon Cremers Fabriekskinderen behandeld worden. Op een luchtige manier werd Cremer als een Gelderse ridder gezien.

De Ridders gaan op Grand Tour door het Gelderland van de 19de eeuw. In het voetspoor van 19de-eeuwse schrijvers als Jacob van Lennep en dominee Craandijk onderzoeken ze hoe het Gelderland van hun overgrootvaders zich ontwikkelde en wat we daar nu nog van terugzien. Zo laten ze het Gelderse verleden samensmelten met het heden. De Ridders zwerven in stijl door Gelderland, te voet, per stoomtrein, met koets en veerpont. Elke week bezoeken ze een andere regio en onderweg logeren ze bij hun Riddervrienden of bij onbekenden thuis. Het wordt een heel nieuw avontuur met bijzondere ontdekkingen!




* De Ridders van Gelre zijn vanaf 11 oktober om 17.20 uur te zien op TV Gelderland, dus het duurt nog even voordat Cremer aan de beurt komt. (30 september 2021).



* Een introductie in de herinneringen van Cremer aan de Kunstfeesten in Antwerpen van 17-21 augustus 1861 op Youtube (30 september 2021).

* Een introductie in de watersnood novelle "Op den zolder" is verschenen op Youtube. De novelle werd geschreven n.a.v. de watersnoodramp in de Bommelerwaard in 1861. (6 augustus 2021).

* Nederland kende in de 19e eeuw diverse ernstige watersnoodrampen. In 1861 liep de Bommelerwaard onder water. Om de slachtoffers te helpen schreef J.J. Cremer de novelle Op den zolder. De opbrengst bedroeg meer dan 20.000 gulden. Een fors bedrag in die tijd.




* Een introductie in het gedicht De Rijke van J.J. Cremer met als thema de standenmaatschappij is verschenen op Youtube (27 juni 2021).

* Van de werken van  J.J. Cremer zijn vertalingen bekend in het Frans, Duits, Engels, Fries, Esperanto en het Italiaans. Daar kan nu, op basis van onderzoek van Wilken Engelbrecht,  het Tsjechisch aan toe gevoegd worden.

In 1888 verscheen een vertaling van ’t Blinkend hoanje (Blyskavy kohoutek). De vertaling was van Alois Koudelka. Praag: Cyrillo methodejska knihtiskarna Zabavy Vecerni IX no 58.

In 1895 verscheen de bundel: J.J. Cremer a G. Keller. Novely: z Hollandstiny prelozil Gustav Zdarsky. V Novem bydzove : Tiskem a nakladem Jana Novotneho, 1895.

De Tsjechische bundel is overigens niet identiek aan de bundel Novellen die Cremer met G. Keller uitgaf in 1858 en 1876. In die bundel is van Cremer opgenomen: De predikantsdochter en Een winternacht. Van Keller is opgenomen Uit onze dagen en Proza en poezij.

In de Tsjechische vertaling is opgenomen :  Een winternacht (Zimni noac), Grietje op ’t Honings-arf (Marketka na statku Honingu), ’t Paauweveerke (Pavi pericko)  en De predikantsdochter (Kazatelova dcera).  Van Keller is opgenomen Uit onze dagen (Z nasich dnu).  



* Een introductie over de novelle Wouter Linge, over de werk-kolonie Frederiksoord van de Maatschappij van weldadigheid in Drenthe anno 1860 is verschenen op Youtube (18-6-2021).

* Een introductie over de novelle Wouter Linge, over de werk-kolonie Frederiksoord van de Maatschappij van weldadigheid in Drenthe anno 1860 is verschenen op Youtube (18-6-2021).

* In de vroege ochtend van 5 juni 1881 stierf J.J. Cremer op slechts 52 jarige leeftijd in Den Haag aan een chronische leverkwaal.

In Den Haag is er niet veel dat nog aan Cremer herinnert. Zijn woonhuizen aan de Noord-West Binnensingel en de 2e van de Boschstraat 26 zijn verdwenen. Alleen de Cremerbank, de Cremerweg en de Cremerburg herinneren aan Cremer.

In 1881 verscheen een artikel over Cremer in het Jaarboekje van het Nederlandsche Vredebond door een kennis van Cremer de advocaat George Belinfante.

In het artikel staat een mooie weergave van een gesprek dat de vredesactivist Belinfante had met Cremer over de oorlog.

Cremer had daar enkele werken over gepubliceerd, waarvan "De oorlog, een noodzakelijk kwaad?" uit 1871 de bekendste is. Cremer was niet over  te halen tot een nieuwe publicatie. Evenmin was de uitgever bereid toestemming te geven om De oorlog een noodzakelijk kwaad? te publiceren in het Jaarboekje van de Vredebond.    

Zie de bijlages voor het verslag van Belinfante.



* Een introductie in de novelle "Bruur Joapik" is verschenen op Youtube (27 mei 2021).

* Een introductie in de vertelling "Een dag in de residentie" over ambtenaren in Den Haag uit 1860 is verschenen op Youtube (3 mei 2021).

* Een introductie over de novelle De Betuwsche neef uit 1860 is verschenen op Youtube (8 april 2021).

* Een introductie over de vertelling Arme Samuel is verschenen op Youtube (16 maart 2021).


* De afbeelding van het schilderij Boslandschap met reizigers uit 1849 van J.J. Cremer is momenteel bij diverse (interieur-)internet winkels te koop. 
Was de afbeelding in Nederland als behang te koop, tegenwoordig treffen we het schilderij ook aan op plexiglas. In de USA is de afbeelding momenteel te zien op een enorme lijst met producten. De afbeelding van het schilderij is te vinden op mokken, strandlakens, douchegordijn, dekbedovertrek, yoga mat etc.  (30-1-2021)




* Een introductie in de vertelling Portretten uit 1858 is te vinden op Youtube

* Bij de kunstwerken is de aquarel (?) "Kolk in de Betuwe" toegevoegd. (26 november 2020).

* Op Youtube is een introductie te zien over het gedicht "De ziende" van J.J. Cremer uit 1860. (20-11-2020).

* Bij de kunstwerken is een tekening van Cremer opgenomen die hij maakte voor de Geldersche volks-almanak van 1853 bij zijn novelle Wiege Mie. (29-10-2020).




* Introductie in de jeugdherinnering Driemaal gezien: herinneringen van Fidelius verschenen op Youtube (23 oktober 2020).

* Schilderij van Standerdmolen de Paasberg te Lochem getraceerd en toegevoegd bij het overzicht van de kunstwerken van J.J. Cremer (16-10-2020):



* Introductie verschenen op Youtube van de Betuwse vertelling uit 1859: Van binnen en van buuten.

* Introductie verschenen op Youtube van de Betuwse vertelling uit 1859: Van binnen en van buuten.

* Bij de kunstwerken is de tekening van J.J. Cremer bij de novelle Deine Meu opgenomen. De tekening werd gepubliceerd in de Geldersche Volks-almanak van 1856.




* Een introductie over de vertelling Zes schetsen in een  lijst is uitgebracht op Youtube (14-9-2020).

*  Een introductie in Kees Springer in en buiten de kerk uitgebracht op Youtube.

*Bij de biografie informatie toegevoegd van het gezin en nakomelingen van Louise Baeza-Cremer (1855-1945). Louise Baeza-Cremer.

* Een introductie in Mijn oude Jacob, een novelle spelend in de Vlamingstraat in Den Haag anno 1846. Naar Youtube (17-7-2020).

* Introductie in de korte vertelling "Twee families" voor adolescenten. Naar Youtube  (29 juni 2020).

* Podcast Fabriekskinderen deel 1 naar podcast (28 juni 2020)

* Podcast Fabriekskinderen deel 2 naar podcast

* Op Youtube staat een introductie in de Betuwse novelle 't Pauweveerke van J.J. Cremer uit 1858.

* Op Youtube een introductie in de dorpsvertelling uit 1857 " Het einde" over een schoolmeester die met pensioen wordt gestuurd.

* Op Youtube een introductie in de vertelling "Wat ik hoorde en zag in den spoorwagen en de wachtkamer". (17 maart 2020).

* Tekening van J.J. Cremer genaamd landschap met beek en brug , uit particuliere collectie opgenomen bij de kunstwerken (16 februari 2020).


* Tekening van J.J. Cremer genaamd Spa, uit particuliere collectie, opgenomen bij de kunstwerken. (29 december 2019)


* Introductie in de zedenschets uit 1857 spelende in het Betuwse Gendt: "De vriend van den huize".  Zie Youtube  (22 december 2019).

* Introductie over de Betuwse novelle 't Kriekende kriekske verschenen op Youtube (8 oktober 2019).

* De tekening van Cremer bij de novelle 't Kriekend kriekske in de Geldersche volksalmanak van 1857 is toegevoegd. (1 oktober 2019).


* Introductie in de vertelling "Toonen in den nieuwjaarsmorgen" is verschenen op Youtube

* Tot 29 september 2019 zijn twee tekeningen van J.J. Cremer te zien in het Museum Veluwezoom bij de expositie:  Betoverende natuur op doek gevangen, De Oosterbeekse kunstenaarskolonie (1840-1870).

* Op Youtube staat een introductie in de fictieve brieven van Grietje Sluimer door J.J. Cremer uit 1857. Naar Youtube

* Op youtube staat een introductie in de novelle "Ritter's Hans" uit 1856. De novelle speelt zich af bij het jaagpad in Loenen aan de Vecht. Naar Youtube     

* 139e sterfdag van Cremer: Toelichting  

* Weide, water, bosch en heide. Een schilderij van J.J. Cremer. Een ets van dit schilderij is toegevoegd vij de kunstwerken (31 mei 2019)



* Bij Oeuvre : gelegenheidswerken: nieuwe gedichten uit 1853 toegevoegd. (8 maart 2019)

* Bij de kunstwerken is een tekening opgenomen van Cremer. Het is tekening van een schilderij dat Cremer maakte van een begraafplaats. Cremer maakte het schilderij in 1853 in opdracht van J. Verstege. (17-2-2019)


* Bij de kunstwerken is een subpagina opgenomen met ongesigneerde, mogelijk onterecht aan Cremer, toegeschreven tekeningen uit het bezit van de Koninklijke bibliotheek Naar de tekeningen  (26 januari 2019).


* Het aantal verzamelde en gepubliceerde brieven van J.J. Cremer is inmiddels de 100 gepasseerd. Kijk bij Oeuvre - brieven of: het brievenboek van Cremer (23 januari 2019)

* Toegevoegd een nieuwe subpagina over J.J. Cremer's zus Constance Henriette Wilhelmina Elisabeth Anna Cremer (1840-1916), gehuwd met Willem Hoogvliet. (26 december 2018).

* Toegevoegd bij zijn oeuvre: "Vijf kinderen op reis" een in 1858 geschreven inleiding bij Het reisgezelschap. Daarna nooit meer gepubliceerd. Ook niet in de Romantische werken. (18 november 2018). Naar de tekst

* Toegevoegd bij de kunstwerken de tekening "Lochem". Gesigneerd met JJcr. Jaartal onbekend. 31 bij 39 cm. (27 oktober 2018).


* Toegevoegd bij de kunstwerken het olieverschilderij "Duinlandsachap" uit 1878. In bezit van het Literatuurmuseum in Den Haag. (19 oktober 2018).



* Brieven van J.J. Cremer aan J.C. Hacke van Mijnden toegevoegd bij Oeuvre / brieven (11 oktober 2018).


* Olieverfschilderij Rivierlandschap met figuren in boot  uit 1853 opgenomen bij de kunstwerken. (7 oktober 2018.)


* Tekening opgenomen van J.J. Cremer bij zijn kunstwerken: De Sprengkop met vijver van de Oorsprongbeek. Tekening van 35 bij 51 cm. Gesigneerd met J.J.cr. Uit de periode 1844-1849. Uit particuliere collectie Oosterbeek. (29 september 2018).



* Tekening van J.J. Cremer toegevoegd met de titel Boslandschap. De tekening is 20 bij 26. Gesigneerd met JJCr. Niet gedateerd. (23 september 2018).



* Tekening van J.J. Cremer toegevoegd met de titel Pepinstere. Tekening met potlood van 20 bij 28 cm. Uit particuliere collectie Arnhem. Signatuur JJcr. Zonder jaartal. (14 september 2018).



* Tekening van J.J. Cremer uit ca. 1844: "Kerk aan een rivier" is toegevoegd bij de kunstwerken. 1 september 2018.


* Onbekend gedicht "Aan ied'ren vinger een" uit 1856 opgenomen bij Oeuvre-overzicht. Naar gedicht (25 augustus 2018).

* Op youtube verschenen een introductie in de novelle Eene zoogmoeder uit 1855. 

Naar Youtube (17 augustus 2018)

* Nieuwe tekening opgenomen bij de kunstwerken: Grindgat op de Hemelse berg te Ooosterbeek. Datering tussen 1844 en 1849. (17 augustus 2018)


* Nieuwe tekening opgenomen bij de kunstwerken: een Boslandschap uit 1844 (10 augustus 2018)


* Introductie in de novelle Deine Meu verschenen op Youtube  (6 augustus 2018)

* J.J. Cremer op nominatielijst voor de verkiezing van de Grootste Gelderlander aller tijden. Ondersteun de nominatie via: Ondersteun nominatie Cremer met 5 sterren via deze link (4 augustus 2018).

* Nieuw opgenomen schilderij: Bospad. Olieverfschilderij van 24,5 bij 29 cm. Gesigneerd met J.J. Cremer, maar niet gedateerd: (3 augustus 2018)


* Introductie in Antwoord aan de weduwe Samuel Zadok door J.J. Cremer uit 1855. Hoewel door Cremer niet als zodanig bedoeld, een anti-semitsch pamflet over een joodse soldaat in het franse leger op de Krim in 1854. Naar Youtube  (2-8-2018)

* Opgenomen bij de kunstwerken de tekening De jager (2-8-2018):

* Opgenomen bij de kunstwerken: Bomen. Ongedateeerde gewassen tekening van J.J. Cremer:


* Opgenomen bij de kunstwerken: Hervormde kerk met klok. Een olieverfschilderij op doek uit 1852. (uit particuliere collectie). 15 juli 2018.


* Opgenomen bij de kunstwerken: Romantisch gezicht in het Rijndal. Olieverf op doek van 46 bij 57 cm. Uit particuliere collectie Arnhem.


* Op Youtube: Fabriekskinderen door Straattheater Maskerade uit Waddinxveen. Een verrrasende bewerking van Fabriekskinderen : de bede maar niet om geld. Zie: Youtube (7-6-2018).

* Straattheater Maskerade speelt zaterdag 2 juni in de Dorpstraat Waddinxveen het nieuwe muziektheaterstuk over kinderarbeid in Nederland. 


De voorstelling 'Fabriekskinderen' is vrij vertaald naar het boek uit 1863 van de J.J. Cremer.

Hij schudde in 1863 als eerste het grote publiek wakker over de rampzalige omstandigheden waarin kinderen in Nederlandse fabrieken moesten werken. Kinderen, soms pas zes jaar oud, moesten twaalf tot veertien uur achter elkaar doorwerken.

De voorstellingen van het stuk, dat speciaal geschreven is voor de fairtradewerkgroepen in Waddinxveen en Gouda. 


* Straattheater Maskerade speelt zaterdag 12 mei in de Goudse Museumhaven het nieuwe muziektheaterstuk over kinderarbeid in Nederland. De voorstelling 'Fabriekskinderen' is vrij vertaald naar de bede uit 1863 van de schrijver J.J. Cremer. Hij schudde in 1863 als eerste het grote publiek wakker over de rampzalige omstandigheden waarin kinderen in Nederlandse fabrieken moesten werken. Kinderen, soms pas zes jaar oud, moesten twaalf tot veertien uur achter elkaar doorwerken. De voorstellingen van het stuk, dat speciaal geschreven is voor de fairtradewerkgroepen in Waddinxveen en Gouda, vinden om 14.00, 15.00 en 16.00 uur plaats in het Werfhuys van de Museumhaven aan de Vest in Gouda. De laatste voorstelling is speciaal bedoeld voor deelnemers aan de fairtradewandeling door Gouda, maar uiteraard zijn ook andere belangstellenden welkom om het schouwspel te volgen.

* Nieuw herontdekt schilderij van J.J. Cremer Landschap met bomen uit 1854. Zie de pagina met zijn kunstwerken (29 april 2018) Of klik hier voor de afbeelding 

* Onthulling van het beeld Kruuzemuntje in Driel op 13 april 2018. Zie de video

* 16e druk van Kruuzemuntje verschenen in: Driels oud neis, april 2018. 

* Unieke tentoonstelling over J.J. Cremer in Driel. Ter gelegenheid van de onthulling van het beeld ‘Kruuzemuntje’ op vrijdagmiddag 13 april vindt in de hervormde kerk van Driel diezelfde dag en de dag erna een tentoonstelling plaats met werk Jacob Jan Cremer. De tentoonstelling omvat uniek materiaal dat door een aantal particuliere verzamelaars voor deze bijzondere gelegenheid in bruikleen wordt gegeven. Naast meerdere tekeningen zullen 4 van de 10 nog traceerbare olieverfschilderijen van Cremer te bewonderen zijn en worden ook originele handschriften, bijzondere drukken van zijn boeken en andere objecten getoond. Tevens zal de tentoonstelling ingaan op de sociale bewogenheid van Cremer die onder meer resulteerde in het afschaffen van kinderarbeid in Nederland. De tentoonstelling is te bezichtigen op vrijdag 13 april van 10.30 - 14.00 uur en op zaterdag 14 april van 9.00 - 16.00 uur. De toegang is gratis. (30 maart 2018).

* De uitnodiging voor de onthulling van het beeld Kruuzemuntje ter herinnering aan J.J. Cremer op 13 april 2018 te Driel is verschenen. Zie de Uitnodiging.

* Brief van Cremer uit september 1876 aan J. ten Brink (secretaris van Oefening kweekt kennis in Den Haag) over zijn gezondheid en stoppen met geven van voordrachten. Zie Oeuvre - link brieven (4 maart 2018).

* Brochure over Jacob Jan Cremer van de Historische kring Driel verschenen. Zie pagina Bibliografie. (19 februari 2018).

*Nieuw gedicht van J.J. Cremer: "Eerste bruidsdag" geschreven in 1851. Zie pagina Oeuvre. (11 januari 2018)  

* Op Youtube: een introductie in de sociale novelle "Een winternacht" uit 1854: Naar Youtube (6 januari 2018).

* Nieuwe tekening van Jacob Cremer toegevoegd: De Duno met panoramatoren. (4 januari 2018).

* Op youtube een introductie in "Een Betuwsch landman met zijn zoon op reis naar de Amsterdamsche kermis". 

* Bij de kunstwerken is toegevoegd het schilderij dat J.J. Cremer heeft gemaakt van zijn zwager Willem Tjarda van Starckenborgh Stachouwer (1823-1885). 16 december 2017.

* Het gedicht "Joapik Peter van Huunse op de zilvere brull'ft van d'n domenei van Randik" blijkt al in 1855 verschenen te zijn (i.p.v. 1866). Zie Oeuvre. (3-12-2017).

* Toelichting op het gedicht "De droom eener moeder" van Jacob Cremer nu op youtube (26-11-2017).

* Introductie in De regte Jozef nu op Youtube (10-11-2017): naar Youtube.

 * Herontdekt schilderij van J.J. Cremer uit een particuliere collectie: Boerderij bij riviertje. Zie de kunstwerken (14 oktober 2017) 

* Nieuw kunstwerk Jacob Cremer getraceerd: Wolkspeling bij maanlicht. Zie de kunstwerken (7-10-2017)

* Introductie in de klucht Titulair op Youtube (9-9-2017).

* Nieuwe tekening van J.J. Cremer getraceerd: Gezicht op kasteel Doorwerth met de Rijn. Zie pagina met zijn kunstwerken (7-9-2017)

* Via facebook (jacob Cremer) informatie over Kruuzemuntje.

* Op Youtube staat een introductie in het toneelstuk "Boer en edelman". Naar Youtube

Geen reacties

Geef een reactie







Recente berichten

  • Archief berichten over J.J. Cremer
    1 jan, 2018

Het laatste nieuws staat op de startpagina.